skip to Main Content

Bestuursrecht

Burgers komen regelmatig in contact met de overheid. Het bestuursrecht ziet op de relatie tussen burgers en de overheid. De algemene regels van het bestuursrecht staan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Deze regels bestaan ter bescherming van burgers tegen de overheid. In de Awb is onder andere vastgelegd hoe de overheid besluiten moet voorbereiden, welke bevoegdheden de overheid heeft en welke handhavingsancties bestaan. Naast de Awb bestaan er vele andere bijzondere wetten, die de specifieke regels geven voor bijvoorbeeld horecabedrijven (Alcoholwet), de kinderopvang (Wet kinderopvang), de tabaksindustrie (Tabaks- en Rookwarenwet) of cannabis zaken (Opiumwet).

Bestuursorganen nemen dagelijks besluiten en deze besluiten raken degene die wordt aangeschreven en/of derden, zoals de buren. Wanneer u het niet eens bent met de inhoud van een besluit, kunt u daartegen een bezwaarschrift indienen, beroep instellen bij de rechter en eventueel een verzoek tot een voorlopige voorziening aanvragen.

Veel besproken onderwerpen van het bestuursrecht:

  • Handhaving;
  • Vergunningen;
  • Omgevingsvergunning;
  • Sociaal zekerheidsrecht.
Handhaving

Wanneer er voorschriften worden overtreden hebben overheidsorganisaties meerdere mogelijkheden om hiertegen op te treden. In beginsel hebben zij ook de plicht om te handhaven. Een belangrijk middel om een einde te maken aan een overtreding is het opleggen van een last onder dwangsom. Middels een last onder dwangsom wordt een overtreder aangeschreven om binnen een bepaalde termijn een einde te maken aan de overtreding. Als de overtreder dit niet doet, dan verbeurt hij een dwangsom. Dit betreft een bedrag dat betaald moet worden, ineens of per overtreding of per tijdseenheid met een bepaald maximum. Soms kiest de overheidsorganisatie ervoor om zelf een einde te maken aan de overtreding. Dit wordt bestuursdwang genoemd. Het beëindigen van de overtreding doet de overheidsorganisatie dan op kosten van de overtreder.

Het komt ook steeds vaker voor dat overheidsorganisaties een bestuurlijke boete opleggen aan de overtreder. Anders dan bestuursdwang en een last onder dwangsom betreft dit een strafmaatregel, waarvan een afschrikkend effect van uit moet gaan en dus geen middel is om een einde te maken aan de overtreding. Wij houden ons dagelijks bezig met deze handhavingsbesluiten.

Vergunningen

Veel ondernemers hebben een vergunning nodig om de bedrijfsactiviteiten te kunnen uitvoeren. Denk aan een

Drank- en horecavergunning voor het café van de horecaondernemer, een omgevingsvergunning om het bedrijfspand te bouwen, een evenementenvergunning voor het organiseren van een groot feest.

Het aanvragen van een vergunning verloopt niet altijd gemakkelijk. Uit de praktijk blijkt dat de meeste beslissingen op een aanvraag om een vergunning regelmatig niet op tijd worden genomen. Voor het beslissen op een aanvraag geldt in beginsel een termijn van acht weken. Daarnaast is het mogelijk dat uw aanvraag om een vergunning wordt geweigerd of dat uw vergunning wordt ingetrokken.

Ondernemer of particulier: wordt uw aanvraag geweigerd, vergunning ingetrokken of wordt er niet tijdig op uw aanvraag beslist? Wij ondersteunen u graag bij het rechttrekken hiervan.

Omgevingsvergunning

In het verleden was voor elke bouwactiviteit een aparte vergunning nodig. Denk aan een bouwvergunning, sloopvergunning of kapvergunning. Tegenwoordig zijn al deze vergunningen geïntegreerd in de omgevingsvergunning. Bij een verbouwing hoeft slechts één vergunning aangevraagd te worden. De omgevingsvergunning wordt in de meeste gevallen aangevraagd bij de gemeente. De gemeente toetst de aanvraag aan de toepasselijke wet- en regelgeving, namelijk het bestemmingsplan, de welstandnota, het bouwbesluit en de bouwverordening. Hierbij wordt gekeken of bouwplannen aansluiten bij het ruimtelijk beleid van de gemeente, of het op te richten gebouw architectonisch in de omgeving past en of het voldoet aan de geldende technische en veiligheidsnormen.

Seneca advocaten kunnen toetsen of voor uw bouwactiviteit een omgevingsvergunning nodig is en zo ja, welke voorwaarden gelden. Ook indien de gemeente weigert u de vergunning te verlenen, kunnen wij u bijstaan.

Sociaal zekerheidsrecht

Is uw bijstandsuitkering, WW of inkomsten uit de ziektewet ten onrechte stopgezet, gewijzigd of uw aanvraag geweigerd? Dan kunnen onze bestuursrecht advocaten u ondersteunen in de bezwaarprocedure, beroepsprocedure en eventuele voorlopige voorziening voor uw aanvragen.

Wij kunnen u ook ondersteunen met maatschappelijke voorzieningen vanuit de WMO, bijvoorbeeld bij het aanvragen van het persoonsgebonden budget (pgb). Het pgb is een budget dat personen met een chronische beperking of ziekte toegekend krijgen om zelfstandig zorgverleners in te huren voor de zorg die zij nodig hebben, vanwege de beperking die zij ondervinden.

Heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

Back To Top