skip to Main Content
  • Horecarecht

Horecarecht

Horecarecht is een verzamel rechtsgebied van diverse onderwerpen waarmee een horecaondernemer te maken krijgt. Denk aan bestuursrecht: vergunningen en handhavingszaken, arbeidsrecht, huurrecht en contractenrecht. Voor advocaten met oog voor de horeca en gespecialiseerd op deze rechtsgebieden, bent u bij ons aan het juiste adres.

Een horecazaak starten is niet altijd zo gemakkelijk als gedacht. Er komen bij de horeca verschillende rechtsgebieden kijken. Wij helpen graag!

Onze horeca-advocaat Errol Opering staat veel ondernemers bij die een eigen horecaonderneming hebben. Errol is daarbij ook nog eens zeer ervaren in alle bestuursrecht onderwerpen, zoals handhaving en vergunningen, regels voor het terras, de openingstijden etc. Errol adviseert (beginnende) ondernemers op het gebied van samenwerkingsvormen, en vraagstukken omtrent contractuele en arbeidsrechtelijke kwesties.

Drank- en horecavergunning;

Om in een restaurant of café alcohol te serveren moet u een alcoholvergunning hebben. Ook een slijterij heeft zo’n vergunning nodig.

De alcoholwet vermeldt de regels die van belang zijn om in een horecabedrijf alcohol te kunnen schenken. In de wet zijn eisen opgenomen voor de leidinggevenden van het bedrijf en de ruimte van het restaurant en/of café. Een leidinggevende moet altijd minimaal 21 jaar oud en niet van slecht levensgedrag zijn. De minimale oppervlakte van de ruimte in de horeca moet 35m2 zijn.

De horecaondernemer verkrijgt de alcoholvergunning in beginsel voor onbepaalde tijd. De vergunning blijft dan geldig totdat het restaurant of café ophoudt te bestaan of de vergunning wordt ingetrokken. De alcoholvergunning is altijd aan de horecaondernemer/ rechtspersoon gebonden. Bij overname van het café door een andere persoon moet een vergunning aangevraagd worden. Ook veranderingen in het bedrijf, kunnen leiden tot het aanvragen van een nieuwe vergunning.

Exploitatievergunning

Om bezoekers in je horecazaak te laten eten en drinken hangt het per gemeente af of je daarvoor verplicht bent een exploitatievergunning te hebben. Veel gemeenten doen in het geval er geen alcohol wordt geschonken en dus geen drank- en horecavergunning nodig is.

Het aanvragen van een exploitatievergunning kan om verschillende redenen misgaan. De vergunning kan worden geweigerd omdat het restaurant of café niet past binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Ook wanneer de aanvraag niet de juiste weergave geeft van de werkelijke bedrijfsvoering kan de vergunning geweigerd worden. Een exploitatievergunning is (rechts)persoonsgebonden. Bij overname van een horecabedrijf krijgt u niet automatisch een vergunning.

Bibob

Gemeenten hebben op grond van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet Bibob) extra bevoegdheden om vergunningen te weigeren of in te trekken.

De Wet Bibob geeft gemeenten de mogelijkheid om te toetsen of er sprake is van ernstig gevaar dat de vergunning gebruikt zal worden voor het plegen van een strafbaar feit of voor het benutten van verkregen (crimineel) geld uit strafbare activiteiten (witwassen). Bij het aanvragen van een vergunning hanteren gemeenten een Bibob- vragenlijst. De vragenlijst moet door de aanvrager volledig en naar waarheid ingevuld worden. De lijst bevat vragen over onder andere problemen van de ondernemer uit het verleden, denk aan betalingsgedrag, eventueel faillissementen en/of crimineel gedrag.

Nadat de vragenlijst door de gemeente beoordeeld is, wordt de beslissing genomen om de vergunning te verlenen, weigeren of advies in te winnen bij het Landelijk Bureau Bibob. Het opvragen van een advies bij het Landelijk Bureau Bibob kan het vergunningsproces vertragen. Het Landelijk Bureau Bibob verricht op verzoek van de gemeente een onderzoek naar de integriteit van de aanvrager en diens relaties. Dit onderzoek kan zeer ingrijpend zijn.

Het advies van het Landelijk Bureau Bibob gaat over de mate van gevaar voor de vergunning. De conclusie van het advies kan als volgt luiden:

  • Er bestaat geen gevaar dat de vergunning gebruikt zal worden voor strafbare activiteiten;
  • Er bestaat een mindere mate van gevaar dat de vergunning zal worden gebruikt voor strafbare feiten;
  • Er bestaat ernstig gevaar dat de vergunning gebruikt zal worden voor strafbare feiten.

Indien het advies luidt dat er gevaar bestaat dat de vergunning voor strafbare feiten zal worden gebruikt, dan zal de gemeente geen vergunning verlenen of de vergunning intrekken.

Is uw (horeca)vergunning geweigerd, ingetrokken op basis van de Wet Bibob? Neem dan contact met ons op. Onze Bibob-advocaten kunnen u helpen de weigering of intrekking te bestrijden. Een bibob-advocaat kan u ook in het voortraject van het aanvragen van een vergunning van goed advies voorzien.

Kansspelautomaten

Sommige horecaondernemers vinden het belangrijk om een speelautomaat in het bedrijf te hebben. Een speelautomaat kan voor extra inkomsten zorgen. Niet in elke horecabedrijf mag een kansspelautomaat geplaatst worden. De wetgeving maakt onderscheid tussen hoog- en laagdrempelige horeca-inrichtingen. Het verschil zit in de soort activiteiten die plaatsvinden in het horecabedrijf.

Cafés en restaurants waarin de activiteiten in belangrijke mate gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder worden gezien als hoogdrempelig horeca. De hoofdactiviteit is het schenken van alcohol en/ of verzorgen van maaltijden. Kansspelautomaten mogen alleen in hoogdrempelige inrichtingen worden geplaatst. Broodjeszaken, cafetaria’s, snackbars en discotheken worden in het algemeen gezien als laagdrempelige horeca-inrichtingen.

Heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

Back To Top